Įdomūs faktai apie Saremos salą:
Didžiausia sala Estijoje, esanti Baltijos jūroje – Saremos sala. Sala garsėjanti unikaliu kultūriniu paveldu, gražia gamta ir ramia atmosfera. Saremos pasižymi kalvotu reljefu, pelkėmis, miškais ir pakrantės uolynais. Saremos gyventojai išlaikė daugelį senovinių papročių – vėjo malūnai, viduramžių bažnyčios ir tradicinės medinės trobelės. Salos istorija yra labai turtinga, siekianti vikingų laikus ir žinoma dėl senųjų tvirtovių bei pilies. Kelionė į Saremos salą – puiki galimybė pažinti natūralią bei žmogaus mažai paliestą gamtą.
Saremos saloje vyrauja vidutinių platumų klimatas. Žiemos šaltos, apie -5-0 laipsnių, o vasaros šiltos ir saulėtos, temperatūra dažnai siekia apie 20-25 laipsnius.
Saremos oro uostas yra netoli sostinės Kuresarės – tai mažas oro uostas, kuriame aptarnaujami vidaus skrydžiai iš Talino. Sala turi gerai išvystytą kelių tinklą, o tarpmiestinis transportas apima autobusų maršrutus. Po salą patogiausia keliauti automobiliu, tačiau taip pat galima išsinuomoti dviračius ar keliauti viešuoju transportu. Keltai jungia Saremos salą su žemynine Estija.
Saremos saloje keliautojai ras įvairių apgyvendinimo pasiūlymų – nuo prabangių viešbučių iki jaukių svečių namų ir kaimo turizmo sodybų.
Įtraukiančios lankytinos vietos, kurias verta aplankyti: Kuresarės pilis – viduramžių tvirtovė, viena geriausiai išsilaikiusių Baltijos šalyse; Kaali meteoritų krateriai – vienas svarbiausių gamtos paminklų saloje; Sorve pusiasalis – garsus savo švyturiu ir nuostabiais jūros vaizdais; Vilsandi nacionalinis parkas – vieta paukščių stebėjimui ir mėgavimuisi ramybe; Anglos vėjo malūnai – vėjo malūnai, pristatantys salos kultūrinį paveldą; Pangos skardis – įspūdingo aukščio skardis, leidžiantis mėgautis Baltijos jūros panorama.
Saremos salos virtuvė yra autentiška Estijos virtuvės dalis ir yra įtakojama gamtinėmis sąlygomis, tradicijomis ir kultūrine istorija. Keletas paprastų, bet labai skanių patiekalų, pagamintų iš vietinių produktų: rūkyta ir šviežia žuvis; kiauliena ir ėriena; Saremos sūris – vienas labiausiai vertinamų Estijoje; Kohuke – saldus varškės sūrelis su šokolado glaistu; Krušina – vietinis gėrimas, gaminamas iš rugių arba kviečių. Saremos salos patiekalai paruošti iš šviežių ir natūralių ingredientų, atspindinčių salos tradicijas ir gamtos turtus.
Ramus poilsis, nuostabūs gamtos vaizdai ir istorinis bei kultūrinis paveldas – tai būtent kelionė į Saremos salą.